Lök- och ansjovisbröd bakat i konservburk

Du behöver 1 gul lök, hackad 1 msk rapsolja 18 g jäst 300 g (3 dl) fingervarmt vatten 515 g vetemjöl special 100 g durumvetemjöl...

Tillagningstid: 30 minuter
16 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 msk rapsolja
  • 18 g jäst
  • 300 g (3 dl) fingervarmt vatten
  • 515 g vetemjöl special
  • 100 g durumvetemjöl
  • 25 g olivolja
  • 5 g socker
  • 70 g hackad ansjovis
  • 18 g salt

Gör så här

1
Stek löken mjuk på medelvärme i rapsoljan utan att den tar färg. Låt svalna.

2
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt löken och övriga ingredienser utom saltet, i en matberedare eller degblandare. Kör i 3 minuter på låg hastighet, lägg i saltet och öka farten till medelhastighet. Kör i ytterligare 9–10 minuter.

3
Dela upp degen i 16 lika delar. Forma bullar med kupad hand och lägg i smorda ansjovisburkar (eller muffinsformar). Låt jäsa övertäckta på ett någorlunda varmt ställe, till dubbel storlek (tar en dryg timme).

4
Värm ugnen till 250 grader. Sätt in en långpanna längst ner och ett galler ovanpå.

5
Strö lite salt på bröden och sätt in dem i ugnen. Häll 2 deciliter vatten i långpannan, sänk värmen till 230 grader, stäng luckan och baka i 8 minuter. Öppna luckan några sekunder och släpp ut ångan, baka i ytterligare 4 minuter. Låt svalna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top