Du behöver
- 1 gul lök, hackad
- 1 msk rapsolja
- 18 g jäst
- 300 g (3 dl) fingervarmt vatten
- 515 g vetemjöl special
- 100 g durumvetemjöl
- 25 g olivolja
- 5 g socker
- 70 g hackad ansjovis
- 18 g salt
Gör så här
1
Stek löken mjuk på medelvärme i rapsoljan utan att den tar färg. Låt svalna.
2
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt löken och övriga ingredienser utom saltet, i en matberedare eller degblandare. Kör i 3 minuter på låg hastighet, lägg i saltet och öka farten till medelhastighet. Kör i ytterligare 9–10 minuter.
3
Dela upp degen i 16 lika delar. Forma bullar med kupad hand och lägg i smorda ansjovisburkar (eller muffinsformar). Låt jäsa övertäckta på ett någorlunda varmt ställe, till dubbel storlek (tar en dryg timme).
4
Värm ugnen till 250 grader. Sätt in en långpanna längst ner och ett galler ovanpå.
5
Strö lite salt på bröden och sätt in dem i ugnen. Häll 2 deciliter vatten i långpannan, sänk värmen till 230 grader, stäng luckan och baka i 8 minuter. Öppna luckan några sekunder och släpp ut ångan, baka i ytterligare 4 minuter. Låt svalna.