Lättgravad lax med grönt äpple

Du behöver 200 g laxfilé utan skinn och ben 2 msk socker 1 msk salt Senapsdressing: 1 dl äppelmust 2 msk råsocker 1.5 msk ättiksprit...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 200 g laxfilé utan skinn och ben
  • 2 msk socker
  • 1 msk salt

Senapsdressing:

1 dl äppelmust
2 msk råsocker
1.5 msk ättiksprit 12 %
2 tsk dijonsenap
1.5 msk senap västervik
1 tsk senap eller annan grovkornig senap
1.5 dl rapsolja neutral

Garnityr:

1 st äpple t ex granny smith
5 cm pepparrot

Gör så här

1
Klappa in laxfilén med salt och socker. Plasta och kyl. Låt den grava i minst 12 timmar, gärna över natten. Meningen är att den ska bli lättgravad men inte genomgravad. Hetta sedan upp en stekpanna ordentligt, och sota laxen hastigt runtom på alla sidor så att sockret karamelliseras.

2
Senapsdressing: Koka ner äppelmusten tills hälften återstår. Låt svalna. Vispa ihop musten, sockret, ättikan och senapsorterna. Tillsätt oljan under vispning. Smaka av med salt, ättika och eventuellt mer senap.

3
Skiva äpplet tunt på mandolin eller med osthyvel. Skala pepparroten.

4
Skiva laxen i tunna skivor och varva med äppelskivorna på ett fat. Riv över pepparrot. Servera dressingen vid sidan av.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top