Du behöver
- 1 kg potatis gärna liten
- 2.5 msk olivolja
- salt och peppar
- 175 g spenat sköljd, gärna babyspenat
- salsa
- 3.5 st röda äpplen
- 1 st rödlök liten
- 1 st röd chili
- 2 msk rödvinsvinäger eller vit balsamvinäger
- 1 msk flytande honung
- 2 msk olivolja
- 3 msk persilja finhackad
- smör till stekning
- 500 g grytbitar av lax
- citronpeppar till kryddning
- 0.5 st citron den färskpressade saften
- 4 st citronklyftor till servering
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader.
2
Klyfta potatisen. Blanda potatisen med oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Stek i mitten av ugnen cirka 15 minuter, rör om och stek ytterligare cirka 10 minuter. Blanda spenaten med potatisen så att spenaten mjuknar.
3
Gör salsan under tiden potatisen steks. Dela, kärna ur och fintärna äpplen. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda vinäger, honung och olivolja i en skål. Vänd ner äppeltärningar, rödlöken, chili och persilja.
4
Låt smöret bli ljusbrunt i stekpanna. Lägg i laxbitarna och bryn dem cirka 1 minut på varje sida. Krydda med citronpeppar, ringla över citronsaften och efterstek under lock cirka 3 minuter.
5
Lägg upp potatisen och laxen på tallrikar. Servera med salsan och citronklyftor.