Långbakad karré med äpple

Du behöver 1 kg benfri fläskkarré eller bog 1 msk rapsolja till stekning 3 dl äppelmust 2 st äpplen grovt skurna 0.5 st vitlök salt...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg benfri fläskkarré eller bog
  • 1 msk rapsolja till stekning
  • 3 dl äppelmust
  • 2 st äpplen grovt skurna
  • 0.5 st vitlök
  • salt
  • 4 st kvistar rosmarin
  • 1 st gul lök skalad och delad
  • 1 dl honung
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk rosmarin hackad
  • 1 st äpple tunt skivat

Gör så här

1
Sätt ugnen på 90 grader. Salta karrén. Bryn den ordentligt runt om i oljan i en het stekpanna. Lägg över den i en gryta. Tillsätt äppelmust, äpple, vitlöksklyftor, rosmarin och lök. Koka upp i grytan och lägg på lock.

2
Sätt in ugnen och baka i 10–12 timmar. Vänd på fläsket någon gång under bakningen.

3
Lägg över karrén i en form, eller slå in den till hälften i

4
folie. Fyll på lite av kokspadet. Detta blir en form av bräsering, och gör att karrén inte blir torr.

5
Blanda samtliga ingredienser till glazen.

6
Lägg glest med briketter på båda sidor av grillen, tänd den och vänta på fin glöd. Lägg gärna på blött rökspån eller torkade kvistar av äppelträd. Lägg karrén i mitten av grillen, och låt den rökgrillas under lock i cirka 1–2 timmar, tills den får fin karamelliserad yta. Pensla med glazen under tiden. Bryt det färdiggrillade köttet i bitar, och salta med flingsalt.


Kommentar:
Det går också bra att karamellisera karrén i ugnen på 200 grader, i cirka 15 minuter. Pensla på glazen i omgångar.
Servera med tunna skivor grönt äpple.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top