Du behöver
- 1 kg benfri fläskkarré eller bog
- 1 msk rapsolja till stekning
- 3 dl äppelmust
- 2 st äpplen grovt skurna
- 0.5 st vitlök
- salt
- 4 st kvistar rosmarin
- 1 st gul lök skalad och delad
- 1 dl honung
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 msk rosmarin hackad
- 1 st äpple tunt skivat
Gör så här
1
Sätt ugnen på 90 grader. Salta karrén. Bryn den ordentligt runt om i oljan i en het stekpanna. Lägg över den i en gryta. Tillsätt äppelmust, äpple, vitlöksklyftor, rosmarin och lök. Koka upp i grytan och lägg på lock.
2
Sätt in ugnen och baka i 10–12 timmar. Vänd på fläsket någon gång under bakningen.
3
Lägg över karrén i en form, eller slå in den till hälften i
4
folie. Fyll på lite av kokspadet. Detta blir en form av bräsering, och gör att karrén inte blir torr.
5
Blanda samtliga ingredienser till glazen.
6
Lägg glest med briketter på båda sidor av grillen, tänd den och vänta på fin glöd. Lägg gärna på blött rökspån eller torkade kvistar av äppelträd. Lägg karrén i mitten av grillen, och låt den rökgrillas under lock i cirka 1–2 timmar, tills den får fin karamelliserad yta. Pensla med glazen under tiden. Bryt det färdiggrillade köttet i bitar, och salta med flingsalt.
Det går också bra att karamellisera karrén i ugnen på 200 grader, i cirka 15 minuter. Pensla på glazen i omgångar.
Servera med tunna skivor grönt äpple.