Lammfilé med morotsmos

Du behöver 500 g lammytterfilé putsad salt, svartpeppar 2 msk färska örter grovhackade timjan t ex och rosmarin 1 msk olivolja 1 msk smör 4...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g lammytterfilé putsad
  • salt, svartpeppar
  • 2 msk färska örter grovhackade
  • timjan t ex och rosmarin
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 4 st morötter
  • 0.5 kg potatis mjölig
  • 1 dl gräddmjölk (hälften-hälften)
  • 2 msk smör
  • 1 nypa muskotnöt mald
  • vitpeppar
  • 1 st klyfta vitkål
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk pepparrot finriven
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt och peppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Krydda köttet med salt och peppar runt om och klappa in örterna. Hetta upp olja och smör i en panna och bryn köttet runt om i en panna i någon minut tills det fått fin färg. Lägg över i en form och efterstek i ugnen tills köttet nått en innertemperatur på cirka 58–60 grader. Låt vila.

2
Skala morötterna och potatisen och skär i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll gräddmjölk och smör i en kastrull och pressa ner morötterna och potatisen med potatispress. Blanda och smaka av med mald muskotnöt, salt och vitpeppar.

3
Skär kålen i mindre bitar. Skala och skär löken i tunna skivor. Stek kål- och lökblandningen mjuk i smör och smaksätt med salt och peppar. Blanda en sås på gräddfil, pepparrot, dijonsenap, salt och peppar. Skiva upp lammet i portionsbitar och servera tillsammans med moset, kålen och pepparrotssåsen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top