Läsar-recept

Lammgryta med vitkål

Du behöver 2 st gula lökar 0.5 l vitlök (300 g) olivolja eller smör att steka i 500 g lammkött eller bog 1 msk vetemjöl...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 0.5 l vitlök (300 g)
  • olivolja eller smör att steka i
  • 500 g lammkött eller bog
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 st buljongtärning
  • 1 tsk mynta
  • 1 msk soja
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 st röda äpplen svenska

Tillbehör:

kokt potatis
grönsallad

Gör så här

1
Skala och grovhacka löken, skär vitkålen i cirka 2 centimeters fyrkanter. Låt lök och kål svettas på svag värme i olja den gryta som du ska koka rätten i, medan du gör i ordning köttet.

2
Skär köttet i små bitar (2–3 centimeter) och bryn lite i taget hastigt i smör i en stekpanna. Lägg det stekta köttet efter- hand i grytan med lök och kål.

3
Strö över mjölet och rör om. Späd med vatten och grädde och lägg i buljongtärningen. Krydda med mynta, soja och peppar.

4
Låt småkoka i 30 minuter. Skär under tiden de urkärnade äpplena i 1–2 centimetersklyftor. Vänd försiktigt ner i grytan och koka ytterligare 5 minuter.

5
Servera med kokt potatis och en grönsallad.


Kommentar:
Förbered fram till äpplena och låt grytan stå
i kylen över natten. Den är nästan godare dag två. Tillsätt bara äpplena och puttra i fem minuter.
Malin Ottosson, Icakurirens matredaktion

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top