Du behöver
- 2 st gula lökar
- 0.5 l vitlök (300 g)
- olivolja eller smör att steka i
- 500 g lammkött eller bog
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- 1 dl grädde
- 1 st buljongtärning
- 1 tsk mynta
- 1 msk soja
- 1 krm vitpeppar
- 2 st röda äpplen svenska
Tillbehör:
kokt potatis
grönsallad
Gör så här
1
Skala och grovhacka löken, skär vitkålen i cirka 2 centimeters fyrkanter. Låt lök och kål svettas på svag värme i olja den gryta som du ska koka rätten i, medan du gör i ordning köttet.
2
Skär köttet i små bitar (2–3 centimeter) och bryn lite i taget hastigt i smör i en stekpanna. Lägg det stekta köttet efter- hand i grytan med lök och kål.
3
Strö över mjölet och rör om. Späd med vatten och grädde och lägg i buljongtärningen. Krydda med mynta, soja och peppar.
4
Låt småkoka i 30 minuter. Skär under tiden de urkärnade äpplena i 1–2 centimetersklyftor. Vänd försiktigt ner i grytan och koka ytterligare 5 minuter.
5
Servera med kokt potatis och en grönsallad.
Förbered fram till äpplena och låt grytan stå
i kylen över natten. Den är nästan godare dag två. Tillsätt bara äpplena och puttra i fem minuter.
Malin Ottosson, Icakurirens matredaktion