Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 1/2 dl olivolja
- 2 tsk salt
- 1 msk socker
- 1/2-1 msk finklippt färsk rosmarin
- rivet skal från 1 limefrukt
- ca 14 dl ljust lantbrödsmjöl
- 1 dl grovhackade valnötskärnor
Gör så här
1
Smula ner jästen i degbunken. Häll på kallt vatten, olja och salt. Rör tills jästen löst sig.
2
Blanda socker, rosmarin och limeskal i en mortel och stöt alltsammans. Blanda ner kryddblandningen i degspadet och tillsätt det mesta av mjölet och valnötterna.
3
Bearbeta degen kraftigt i maskin tills den är smidig och slät. Låt den jäsa i bunken 1-2 timmar.
4
Dela degen och forma varje deg till en rund bulle på mjölad arbetsbänk. Placera dem på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 45 minuter.
5
Grädda i ugnens nedre del i 200 grader 35-40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.