Lantbröd med rosmarin

Du behöver 50 g jäst 5 dl vatten 1/2 dl olivolja 2 tsk salt 1 msk socker 1/2-1 msk finklippt färsk rosmarin rivet skal från...


2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1/2-1 msk finklippt färsk rosmarin
  • rivet skal från 1 limefrukt
  • ca 14 dl ljust lantbrödsmjöl
  • 1 dl grovhackade valnötskärnor

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Häll på kallt vatten, olja och salt. Rör tills jästen löst sig.

2
Blanda socker, rosmarin och limeskal i en mortel och stöt alltsammans. Blanda ner kryddblandningen i degspadet och tillsätt det mesta av mjölet och valnötterna.

3
Bearbeta degen kraftigt i maskin tills den är smidig och slät. Låt den jäsa i bunken 1-2 timmar.

4
Dela degen och forma varje deg till en rund bulle på mjölad arbetsbänk. Placera dem på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 45 minuter.

5
Grädda i ugnens nedre del i 200 grader 35-40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top