Lax i ugn med hollandaise och syrad fänkålssallad

Du behöver Syrad fänkålssallad 2 st fänkålsstånd små 3 msk citronsaft 2 msk olivolja salt svartpeppar laxsida 800 g laxsida med skinnet kvar olja till...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

Syrad fänkålssallad

2 st fänkålsstånd små
3 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
laxsida
800 g laxsida med skinnet kvar
olja till formen
salt
svartpeppar

Citronhollandaise

200 g smör
2 st äggulor
2 msk vatten
1 msk citronsaft färskpressad
0.5 tsk worcestershiresås
0.25 st citron rivet skal från
salt

Gör så här

1
Fänkålssallad

2
Skär bort roten och de hårda stjälkarna från fänkålen och strimla resten mycket tunt, gärna på mandolin eller med osthyvel.

3
Tillsätt citronsaft och olivolja och massera in detta i fänkålssalladen tillsammans med salt och svartpeppar.

4
Smaka av, salladen ska vara ordentligt syrlig. Ställ salladen åt sidan.

5
Fänkålssalladen kan förberedas dagen innan. Förvara i kylen.

6
Laxsida

7
Värm ugnen till 175 grader.

8
Lägg laxen med skinnet nedåt i en smord, ugnsfast form. Krydda med salt och svartpeppar och baka laxen i cirka 25–30 minuter eller tills den är genomlagad, men absolut inte för torr.

9
Enklaste sättet att kontrollera att laxen är klar är att använda sig av en kökstermometer som sticks in i den tjockare delen av fisken under tillagning. När laxen har en innertemperatur på cirka 55 grader är den färdiglagad.

10
Citronhollandaise Gör hollandaisen medan laxen står i ugnen.

11
Smält smöret och dra kastrullen åt sidan. Förbered ett vattenbad på spisen med lite vatten i en kastrull och en vispskål som placeras i kastrullen, utan kontakt med vattnet.

12
Blanda äggulor, vatten, citron­saft och worcestershiresås i vispskålen. Hetta upp vattnet i kastrullen och rör konstant i äggsmeten tills den börjar tjockna en aning.

13
Lyft bort kastrullen från vatten­badet och värmen och häll ner det smälta smöret i en tunn stråle under konstant och kraftig vispning (för hand).

14
Börja med lite åt gången och vispa ner det innan du tillsätter mer, fortfarande i en tunn stråle. Var noga med att inte få med smörets mjölkvita bottensats. Smaksätt den krämiga såsen med rivet citronskal och salt.

15
Fördela fänkålssalladen över den färdiga laxen och servera med den nygjorda hollandaisen.


Kommentar:
Tips! Skålen som du vispar hollandaisen i står stadigare om du placerar en lätt fuktad disktrasa under den.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top