Du behöver
- 1 rödlök
- 1/2 msk strösocker
- 3 msk vit balsamvinäger
- 2 msk vatten
- 3 msk olivolja
- 1–2 pressade vitlöksklyftor
- 1–2 msk hackad kapris
- 3 msk finstrimlad persilja
- 1 ask (250 g) tomater
- 6 dl linser, hemkokta eller på burk, sköljda och avrunna
- salt, peppar
- 4 msk majonnäs eller matyoghurt
- 4 msk bostongurka
- 1 msk hackad dill
- 4 portionsbitar (à 125 g) laxfilé
- Salsa
- 3 msk finstrimlad persilja
- 1 citron, vältvättad, det yttersta finrivna skalet + saften från halva
- 1/2 krm salt
- 1/2 krm svartpeppar
Gör så här
1
Skala och strimla löken fint. Lägg den i en bunke. Strö över sockret och stöt ihop med löken tills löken börjar safta sig.
2
Blanda i vinäger, vatten och olja. Blanda i vitlök, kapris och persilja. Dela och blanda i tomaterna. Vänd ner linserna. Smaka av med salt och peppar och låt marinera cirka 15 minuter.
3
Blanda majonnäsen med gurkan. Strö över dillen.
4
Hetta upp en stekpanna. Bryn laxbitarna runtom cirka 5 minuter. Efterstek under lock cirka 5 minuter. Salta och peppra.
5
Servera laxen med gurk-majon och linssalladen.