Laxgryta med italienska smaker

Du behöver 1 st påse stek- eller schalottenlök 2 msk olivolja 300 g cocktailtomater gärna olika färger 0.5 krm salt 1 tsk socker 3.5 dl...

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st påse stek- eller schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 300 g cocktailtomater gärna olika färger
  • 0.5 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 3.5 dl hönsbuljong eller fond
  • 3.5 msk matlagningsvin kan uteslutas
  • 20 st oliver gärna blandade färger
  • 500 g grytbitar av laxfilé, ca 5 x 5 cm
  • olivolja till stekning
  • 1/2–1 tsk citronpeppar
  • 3 msk citronsaft

Garnering och servering

färska örter t ex oregano
0.5 st citron det yttersta finrivna skalet
5 msk majonnäs
1.5 msk kapris hackad
1 st vitlöksklyfta liten pressad

Gör så här

1
Skala löken. Fräs lök­en i oljan i en gryta på medelvärme, den får gärna bli lite gyllene men inte bränd, i cirka 5 minuter. Tillsätt tomaterna och fräs cirka 1 minut. Strö över salt och socker och fräs cirka 1/2 minut. Tillsätt buljongen, vinet, blanda i oliverna och sjud cirka 1 minut. Håll det varmt.

2
Bryn laxbitarna runtom, eventuellt i lite olja, på medelstark värme 3–5 minuter. ­Krydda med citronpepparn. Ringla över citronsaften. Lägg laxen ovanpå grönsakerna i grytan och koka under lock cirka 1 minut, tills allt blir genomvarmt.

3
Garnera med oreganoblad och citronskal vid serveringen.

4
Servera med majonnäsen blandad med hackad kapris och vitlök.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top