Du behöver
- 200 g puylinser eller vanliga gröna
- olivolja
- 1 st gul lök hackad
- 1 st vitlöksklyfta skivad
- 1 st morot stor i bitar
- 100 g grönkål (finns i frysdisken)
- 2 st potatis tärnade
- 1.5 dl vin torrt vitt
- 1 st tomat tärnad
- salt och peppar
- 4 bitar lax skinn- och benfri à 130 gram
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st kvist rosmarin
Gör så här
1
Lägg linserna i blöt på morgonen. Koka upp 1 ? liter vatten. Täck botten på en stor kastrull med olivolja.
2
Fräs lök, vitlök och morot försiktigt i 2–3 minuter. Lägg i grönkål, potatis och linser, rör om så att allt blandar sig. Öka värmen och häll i vinet.
3
När vinet nästan kokat in häller du på det kokheta vattnet och lite salt. Koka sakta i 20 minuter utan lock. Lägg i den tärnade tomaten och låt koka med ytterligare någon minut. Smaka av med salt, peppar och lite hackad färsk rosmarin.
4
Salta laxbitarna och stek dem runt om i 3 minuter i olivolja tillsammans med en hel vitlöksklyfta och en kvist rosmarin. Servera med linssoppan tillsammans med rostade brödskivor och lite olivolja.
Tips lite senare i veckan! Linssoppa är perfekt att laga i dubbel eller tredubbel sats, bara din grytas storlek sätter gränsen. Sedan är det bara att variera tillbehören att lägga i soppan. Här är några förslag: Rostade brödtärningar, strimlad parmaskinka, strimlat, stekt kött, stekt köttfärs, kokt minipasta som stelline eller risoni.