Du behöver
- 300 g lammfärs
- 1 ägg
- 1/2 dl ströbröd
- 1/2 tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 1 klyfta vitlök
- 1 morot i små stavar
- 3 potatisar i skivor
- 1 liten gul lök i strimlor
- 2 msk neutral olja
- 1 msk curry
- 1 tsk spiskummin
- ev 1 tsk gurkmeja
- saften av 1/2 citron
- 2 msk kycklingfond + 7 dl vatten
- 2 dl kokta linser, från burk går bra
- salt och peppar
- Tillbehör:
- lite strimlad rödkål
- bladpersilja
- naanbröd
Gör så här
1
Börja med frikadellerna. Knäck ägget i en bunke, blanda i ströbrödet och låt det svälla i fem minuter. Blanda i salt och peppar, pressa
2
i vitlöken och blanda sist i köttfärsen. Forma små frikadeller, något mindre än vanliga köttbullar.
3
Fräs morot, potatis och lök i botten på en kastrull i olja. Tillsätt curry, spiskummin och gurkmeja. Häll på citronsaft, fond och vatten och låt allt få ett uppkok. Sjud soppan tills morötterna känns lagom mjuka. Lägg i frikadellerna, koka upp och sjud tills de flyter upp, då är soppan klar. Rör i väl sköljda linser så att de blir varma. Smaka av med salt och peppar.
4
Förväll kålstrimlorna några minuter i lite vatten utan salt. Häll av vattnet och servera kålen till soppan med lite grovt hackad bladpersilja och naanbröd som brukar finnas i större matbutiker. Falafelbröd går också bra.