Du behöver
- 2 1/2 dl (ca 1 stor) gul lök, hackad
- 1 msk smör
- 1 liter (ca 2–3 st) skalad sötpotatis i tärningar
- 1/2 tsk mald kummin
- 1 liter kycklingbuljong, helst reducerad salthalt
- 1 burk (540 g) kokta linser
- 1/2 dl körsbärstomater
- 2 1/2 dl goudaost, riven
- 2 1/2 dl babyspenat
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Fräs löken lätt i smör i cirka tre minuter. Blanda ned sötpotatis och kummin och fräs ytterligare 2 minuter.
2
Häll i buljongen, koka upp och sänk sedan värmen. Låt soppan sjuda 8–10 minuter tills sötpotatisen är mjuk. Skölj linserna och låt dem rinna av. Skär tomaterna i fyra delar.
3
Kör soppan till puré i omgångar i mixer eller med stavmixer tills den är slät. Häll tillbaka i kastrullen. Rör ned linserna i soppan. Koka cirka 2 minuter. Ta soppan från värmen.
4
Rör i hälften av osten och all spenat. Smaka av med salt och peppar.
5
Fördela soppan i soppskålar och toppa med körsbärstomater och resten av goudaosten. Servera gärna ett gott bröd till.
Det här är ett recept av Margareta Malik som har provlagats av Icakuriren.
Så här tyckte Malin Ottosson på matredaktionen om receptet: “Sötpotatis har blivit allt mer vanligt i våra svenska butiker och ger fin färg och god sötma till den här soppan. Linserna gör soppan mer mättande och goudaost och körsbärstomater på toppen ger en vardagslyxig känsla.”