Ljummen sallad med pepparrostat fläsk och vitlök

Du behöver 2 msk hel peppar, svart och vit 600 g färsk fläsksida salt 1 knippe timjan, plockad 6 lagerblad olivolja 6 solovitlökar, skalade 2...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 msk hel peppar, svart och vit
  • 600 g färsk fläsksida
  • salt
  • 1 knippe timjan, plockad
  • 6 lagerblad
  • olivolja
  • 6 solovitlökar, skalade
  • 2 fänkålshuvuden
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 äpple
  • 1 blekselleristånd, bladen
  • blandad sallad efter smak
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk vatten
  • salt

Gör så här

1
Mixa pepparn. Gnid in fläsksidan med pepparmixen och salt. Lägg den på en plåt och strö över timjan och lagerblad. Rippla över olivolja.

2
Ställ köttet i ugn på 150 grader i 2 timmar. Låt vitlökarna steka med den sista timmen. Ös fläsksidan med vatten några gånger under de sista 30 minuterna. Dela köttet i bitar och lägg i salladen.

3
Ansa fänkålen och koka den mjuk i saltat vatten och citronsaften.

4
Låt den kallna i vattnet. Skär den sedan i klyftor. Skär äpplet i tunna fina skivor. Plocka och skölj salladen. Plocka blekselleriblad och lägg i kallt vatten.

5
Rör ihop dressingen och smaka av med salt. Blanda alla ingredienser till salladen och ringla över dressingen.


Kommentar:
Receptet är hämtat ur boken ”Sveriges godaste mat”.
Tid: 1 timme + ugnstid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top