Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella
- 0.5 tsk salt
- 1.5 dl strösocker
- 1 g saffran
- 1 st ägg
- russin ca 1 dl
- vetemjöl ca 1 1/2 liter
- ägg till pensling
Gör så här
1
Smula ner jästen i bakbunken. Smält smöret, häll på mjölken och ljumma degspadet fingervarmt, 37 grader.
2
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesella, salt, socker och saffran som stötts i mortel med lite av sockret. Rör tills allt löst sig och tillsätt ägg. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Sätt den att jäsa övertäckt cirka 60 minuter. Går lättast i en köksmaskin.
3
Forma lussekatter som S eller som runda bullar eller dylikt. Lägg dem på papprad plåt, stick ner russin som dekoration. Jäs till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter till gyllenbrun färg. Låt svalna på galler.