Lussebullar med russin

Du behöver 0.75 pkt saffran finstött 50 g jäst 2 dl vatten ljumt 240 g vetemjöl (4 dl) 0.5 tsk salt 150 g smör 4...

Tillagningstid: 150 minuter
0 portioner

Du behöver

  • 0.75 pkt saffran finstött
  • 50 g jäst
  • 2 dl vatten ljumt
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör
  • 4 msk socker
  • 5.5 st ägg
  • 660 g vetemjöl (1,1 liter)
  • 0.5 st ägg till pensling
  • russin till dekoration

Gör så här

1
Lös saffran och jäst i vattnet, rör i 4 deciliter mjöl och salt. Arbeta degen jämn och låt jäsa under duk till dubbel storlek, cirka 45 minuter i rumstemperatur (eller i kylskåp över natt).

2
Värm ugnen till 250 grader. Rör matfett och socker smidigt. Vispa upp äggen, arbeta in dem i mjöl­degen, växelvis med smör­smeten och mer vetemjöl. Knåda degen smidig på bakbord minst 5 minuter.

3
Dela degen i 4 lika bitar (lättast att väga, cirka 250 gram per del) och baka ut en del, en lagom plåtfull, i taget. Låt resten vänta svalt. 50 gram deg, en liten handfull, går åt till varje bulle. Trilla den till fingertjock längd, drygt 30 centimeter, att forma lussebullar av, se bildförslag. Lägg på papprad plåt väl isär. Låt jäsa under duk omkring 20 minuter, tills en minibuckla, petad med lillfingertoppen, snabbt rätar ut sig igen.

4
Pensla med uppvispat ägg, tryck i russin, halvdjupt och grädda mitt i ugnen till fin färg, 8–10 minuter. Låt kallna.

5
Tips! Det går utmärkt att baka lussebröd utan saffran också!


Kommentar:
Bullarna heter överst från vänster: Lyran, lindebarnet, galten, prästens hår, gullvagnen.
Receptet ger ca 20-25 bullar.
Saffransangivelsen är 1/2 – 1 paket beroende på hur mycket saffranssmak du vill ha på bullarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top