Du behöver
- 500 g räkor med skal
- 0.75 dl ärter färska eller frysta
- 500 g sparris färsk eller fryst grön
- 200 g sockerärtor färska eller frysta
- 1 st citron
- 1 st lime
- 1 st körvel eller persilja
- 250 g pasta helst smal bandspagetti eller tagliatelle
- äggulor
- 1.25 dl matlagningsgrädde
- 1.25 dl grönsaksbuljong
- 1 tsk strösocker
- salt
- vitpeppar nymalen
- 2 msk smör eller margarin
Gör så här
1
Tina och skala räkorna. Tina frysta ärter. Skär av sparrisknopparna cirka 6 cm långa. Spara resten till ett annat tillfälle. Skär av de frysta innan de tinat. Ansa de färska sockerärterna och skär dem eller de frysta snett över i 3 cm breda bitar.
2
3
Finriv skalen på citron och lime. Pressa ur saften. Plocka av körvelbladen från stjälkarna.
4
Koka pastan i rikligt med saltat vatten och lite olja.
5
6
Vispa ihop äggulor, grädde och buljong med 2 msk citron- och limesaft, socker, lite salt och peppar i en skål. Placera den över en kastrull med kokande vatten. Vispa medan såsen värms upp och blir krämig. Håll den varm under lock.
7
8
Den får absolut inte koka för då skär (flockar) den sig. Smält matfettet i en stor kastrull och låt sparrisen fräsa i det en stund, salta lätt. Tillsätt sockerärterna och låt dem fräsa med 1 minut. Ta kastrullen från värmen.
9
10
Blanda den färdiga pastan med sparris, sockerärter och ärter. Lägg i räkor och körvelblad. Fördela blandningen på uppvärmda tallrikar. Häll sås över och strö på citron- och limeskal.