Du behöver
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 1/2 dl (45 g) strösocker
- 1 äggula eller 1/2 ägg
- 200 g kallt smör eller margarin
- uppvispat ägg
- pärlsocker
- hackad mandel
Gör så här
Mät upp mjöl och socker i matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt ägg och smöret i småbitar. Arbeta samman ingredienserna på medelhastighet tills det precis bildats en degboll. Ta upp degen på bakbordet, dela i tre lika stora bitar och platta till dem lite. Låt vila i kylskåpet minst 30 minuter. Kavla ut en degbit i taget på lätt mjölat bakbord. Ta ut kakor med mått, lägg på papprad plåt, pensla med ägg och strö med pärlsocker och mandel. Grädda mitt i ugnen i 175 grader cirka 7 minuter till gyllene färg. Låt svalna lite på plåten och därefter kallna på galler. Förvaras svalt i tät burk.
Tid 45 minuter + vilotid för deg