Mörk chokladkola med rostade nötter

Du behöver 1 dl hasselnötter 2 dl vispgrädde 2 dl socker 2 dl ljus sirap 4 msk kakao 0.5 tsk vaniljsocker 100 g smör Gör...

Tillagningstid: 40 minuter
60 portioner

Du behöver

  • 1 dl hasselnötter
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 4 msk kakao
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör

Gör så här

1
Rosta nötterna i en torr het panna tills skalen börjar spricka och nötterna får färg. Låt svalna. Häll över på en ren kökshandduk och gnugga bort skalen. Skär nötterna grovt. Klä en brödform, cirka 10 x 30 centimeter, med bakplåtspapper som går upp på kanterna.

2
Vispa ihop grädde, socker, sirap, kakao, vaniljsocker och smör i en kastrull, koka upp och låt sjuda på medelvärme tills kola­smeten når en temperatur på 122 grader eller klarar kulprov, se ruta. Ta genast av från plattan, vänd ner hasselnötterna och häll smeten i den papprade formen.

3
Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen. Servera den på skärbräda och låt var och en ta en bit eller skär i mindre bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvara i kyl.


Kommentar:
Kulprov: Saknas digital termometer går det bra att göra kulprov. Fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner lite av kolasmeten. Går den att rulla till en kula är den klar, känns den för lös, koka lite till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top