Marängsmash med hallon

Du behöver 4 st äggvitor 1 krm ättiksprit 0.5 krm salt 3.5 dl strösocker Chokladsås: 1 dl strösocker 1 dl kakao 0.5 krm salt 1...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 4 st äggvitor
  • 1 krm ättiksprit
  • 0.5 krm salt
  • 3.5 dl strösocker

Chokladsås:

1 dl strösocker
1 dl kakao
0.5 krm salt
1 dl vatten

Till garnering:

250 g grekisk yoghurt eller turkisk eller rysk yoghurt
1 st hallon (ca 125 g)
50 g hackad choklad
3.5 msk pistagenötter hackade
färska myntablad

Gör så här

1
Sätt ugnen på 100 grader.

2
Vispa vitorna, ättikan och saltet till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa cirka 1 minut. Tillsätt resten av sockret, cirka 1/2 deciliter åt gången, och vispa cirka 1/2 minut mellan varje omgång.

3
Bred ut en rund botten av cirka 3/4 av marängsmeten på en papprad plåt. Spritsa resten av smeten till minimaränger. Grädda minimarängerna i cirka 40 minuter och botten i 1–1 1/2 timme i mitten av ugnen. Låt kallna.

4
Chokladsås:

5
Mät upp socker,

6
kakao och salt i en kastrull. Rör i vattnet, lite i taget. Koka upp såsen under omrörning och sjud 5–8 minuter, tills den är tjock och blank.

7
Toppa marängbotten med yoghurt i klickar, minimaränger, hallon, chokladhack och nötter. Ringla över chokladsåsen och garnera med myntan.


Kommentar:
Namnet marängsmash anspelar på att man nästan måste smasha/krossa den fantastiska marängkakan innan var och en kan ta en rejäl bit.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top