Du behöver
- 2 hårdkokta äggulor
- 2 råa äggulor
- 2–3 msk senap
- 1 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 2 msk ljus vinäger
- 3 dl gräddfil
- 8–16 kokta färskpotatisar
- 16 ansade rädisor
- grönt från 2–3 salladslökar
- 2 burkar (à 200 g) matjesfiléer
Gör så här
1
Sås:
2
Pressa ner de kokta gulorna i en bunke genom en metallsil eller mosa fint med gaffel. Tillsätt de råa gulorna, blanda väl. Blanda i senap – mindre mängden först – samt salt, peppar och vinäger. Rör också ner gräddfil och smaka.
3
Vänd i mera senap och/eller vinäger, lite i sänder, om du vill ha skarpare sås. Såsen kan förvaras i kyl över en natt.
4
Matjescocktail:
5
Skiva potatis och rädisor grovt, salladslök tunnare. Dela sillen i halvcentimeterssmala bitar. Fördela allt i cocktailglas eller liknande. Ringla sås över strax före servering.
Tips! Använd slät senap, gärna fransk typ.