Du behöver
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 0.5 tsk bakpulver
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 st ägg
- 100 g smör
- 15 st mazarinformar av plåt eller folie
- 100 g flagad mandel
- 50 g smör
- 2 st ägg små
- 1 dl strösocker
- 1 st citron rivet skal av
- 2 dl florsocker
- 1.5 msk citronsaft nypressad
Gör så här
1
Mixa samman mjöl, bakpulver, socker, ägg och smör till bottnarna. Lägg degen i kylen någon timme.
2
Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i 12–15 lika bitar beroende på hur stora formarna är (lättast med våg). Tryck ut en degbit i varje forms botten och upp till kanten. Stötta degkantena med alfolie, pricka bottnarna och förgrädda formarna 7 minuter. Låt svalna.
3
Mixa mandel finsmulig. Smält smöret till fyllningen. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, blanda i mandel, svalnat smör och citronskal.
4
Fördela fyllningen i de förgräddade formarna, upp till någon millimeter under randen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, till fin färg. Ta ut, låt svalna och lossa kakorna ur formarna.
5
Sikta florsockret och rör ut det till trögflytande glasyr med citronsaften, lite i sänder. Bred glasyr på fyllningen och låt stelna.
Receptet tar lite mer än en timme om man räknar med degkylningen.