Du behöver
- 1/2 tsk torrjäst
- 3 1/2 dl vatten
- 8 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 40 g jäst
- 1 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 9 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 120 g smör, smält
- 4 äggulor
- 1 sötpotatis
- 2 msk flytande honung
- 1/4 tsk mald ingefära
- 1 krm mald nejlika
- 1 krm kanel
- 2 msk mjölk
- 2 äggulor
- 1/2 dl socker
- 2 msk majsmjöl
- 1 liter frityrolja
- 1 dl socker
- 1 tsk kanel
Gör så här
1
Dag ett:
2
Blanda torrjäst med vatten, mjöl och salt. Täck och ställ i kylen att svälla över natten.
3
Dag två:
4
Blanda jäst med mjölken i en liten bunke. Tillsätt salt, hälften av mjölet och socker. Rör blandningen slät och häll i det smälta smöret, rör om tills det blandats in.
5
Häll i äggulorna, en i taget och rör in ordentligt i smeten. Tillsätt degen från dag ett och blanda ordentligt. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Degen ska vara fast, men verkar den bli för fast, så spara lite av mjölet till utbakning.
6
Täck bunken och ställ att jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur.
7
Gör fyllningen under tiden. Sätt ugnen på 200 grader.
8
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Ringla över honung och krydda med ingefära, kryddnejlika och kanel.
9
Baka i ugnen i cirka 30 minuter, tills sötpotatisen är mjuk. Låt svalna och kör till en slät puré i en mixer.
10
Häll mjölk, äggulor, socker och majsmjöl i en kastrull och sjud tills blandningen tjocknat.
11
Blanda med sötpotatispurén. Sila och ställ att tjockna en stund.
12
Tryck ner degen i bunken och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
13
Hetta upp frityroljan i en kastrull till cirka 180 grader. Rulla 20 små bollar av degen. Blanda socker och kanel i en skål och doppa degbollarna i blandningen.
14
Fritera tills de är gyllenbruna, i cirka 1–2 minuter. Rulla en gång till i socker och kanelblandningen.
15
Häll fyllningen i en spritspåse försedd med tyll (munstycke). Tryck in tyllen i doughnutsen och spritsa sötpotatiskräm i
16
varje doughnut. Njut!
New Yorkbaserade kocken Marcus Samuelsson blandar comfort food från amerikanska södern med sitt eget ursprung. Här bjuder han på ett recept exklusivt för Icakuriren.