Minidoughnuts med sötpotatis

Du behöver 1/2 tsk torrjäst 3 1/2 dl vatten 8 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 40 g jäst 1 dl mjölk 1/2 tsk salt 9...

Tillagningstid: 140 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 1/2 tsk torrjäst
  • 3 1/2 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 40 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 120 g smör, smält
  • 4 äggulor
  • 1 sötpotatis
  • 2 msk flytande honung
  • 1/4 tsk mald ingefära
  • 1 krm mald nejlika
  • 1 krm kanel
  • 2 msk mjölk
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk majsmjöl
  • 1 liter frityrolja
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel

Gör så här

1
Dag ett:

2
Blanda torrjäst med vatten, mjöl och salt. Täck och ställ i kylen att svälla över natten.

3
Dag två:

4
Blanda jäst med mjölken i en liten bunke. Tillsätt salt, hälften av mjölet och socker. Rör blandningen slät och häll i det smälta smöret, rör om tills det blandats in.

5
Häll i äggulorna, en i taget och rör in ordentligt i smeten. Tillsätt degen från dag ett och blanda ordentligt. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Degen ska vara fast, men verkar den bli för fast, så spara lite av mjölet till utbakning.

6
Täck bunken och ställ att jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur.

7
Gör fyllningen under tiden. Sätt ugnen på 200 grader.

8
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Ringla över honung och krydda med ingefära, kryddnejlika och kanel.

9
Baka i ugnen i cirka 30 minuter, tills sötpotatisen är mjuk. Låt svalna och kör till en slät puré i en mixer.

10
Häll mjölk, äggulor, socker och majsmjöl i en kastrull och sjud tills blandningen tjocknat.

11
Blanda med sötpotatispurén. Sila och ställ att tjockna en stund.

12
Tryck ner degen i bunken och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.

13
Hetta upp frityroljan i en kastrull till cirka 180 grader. Rulla 20 små bollar av degen. Blanda socker och kanel i en skål och doppa degbollarna i blandningen.

14
Fritera tills de är gyllenbruna, i cirka 1–2 minuter. Rulla en gång till i socker och kanelblandningen.

15
Häll fyllningen i en spritspåse försedd med tyll (munstycke). Tryck in tyllen i doughnutsen och spritsa sötpotatiskräm i

16
varje doughnut. Njut!


Kommentar:
New Yorkbaserade kocken Marcus Samuelsson blandar comfort food från amerikanska södern med sitt eget ursprung. Här bjuder han på ett recept exklusivt för Icakuriren.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top