Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 150 g smör kylskåpskallt, skuret i tärningar
- 1 st ägg kylskåpskallt
- 2.5 dl grädde
- 1 msk maizena
- 450 g ljusa chokladknappar eller hackad mjölkchoklad
- 2.5 dl grädde
- kakaopulver
Gör så här
1
Mät upp mjöl, socker och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget under maskinens gång och kör tills en deg formas. Tryck ut degen i en pajform med låga kanter, cirka 28 cm i diameter. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajskalet vila kallt, cirka 30 minuter.
2
Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 15–20
3
minuter och låt kallna.
4
Låt grädden sjuda upp i en släpplättstekpanna. Rör maisenan och 3 matskedar av den varma grädden slätt i en kopp.
5
Häll tillbaka maisena- och gräddblandningen i pannan och sjud upp under omrörning med plastvisp. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält.
6
Låt svalna cirka 10 minuter, häll sedan fyllningen i paj-
7
skalet. Låt stelna 2 timmar. Täck försiktigt med plastfilm. Ställ i kylskåp 3–4 timmar eller över natten.
8
Servera med vispad grädde. Garnera med kakaopulver.
Tillagningstid: 1 timme och 30 minuter + 5-6 timmar i kylskåp.
Tips! Låt pajen stå i rumstemperatur 30 minuter innan servering. Variera gärna med mörk choklad, eller hälften mörk och ljus.