Mjölkchokladpaj med vispgrädde

Du behöver 3 dl vetemjöl 1 msk strösocker 150 g smör kylskåpskallt, skuret i tärningar 1 st ägg kylskåpskallt 2.5 dl grädde 1 msk maizena...

Tillagningstid: 90 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör kylskåpskallt, skuret i tärningar
  • 1 st ägg kylskåpskallt
  • 2.5 dl grädde
  • 1 msk maizena
  • 450 g ljusa chokladknappar eller hackad mjölkchoklad
  • 2.5 dl grädde
  • kakaopulver

Gör så här

1
Mät upp mjöl, socker och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget under maskinens gång och kör tills en deg formas. Tryck ut degen i en pajform med låga kanter, cirka 28 cm i diameter. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajskalet vila kallt, cirka 30 minuter.

2
Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 15–20

3
minuter och låt kallna.

4
Låt grädden sjuda upp i en släpplättstekpanna. Rör maisenan och 3 matskedar av den varma grädden slätt i en kopp.

5
Häll tillbaka maisena- och gräddblandningen i pannan och sjud upp under omrörning med plastvisp. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält.

6
Låt svalna cirka 10 minuter, häll sedan fyllningen i paj-

7
skalet. Låt stelna 2 timmar. Täck försiktigt med plastfilm. Ställ i kylskåp 3–4 timmar eller över natten.

8
Servera med vispad grädde. Garnera med kakaopulver.


Kommentar:
Tillagningstid: 1 timme och 30 minuter + 5-6 timmar i kylskåp.

Tips! Låt pajen stå i rumstemperatur 30 minuter innan servering. Variera gärna med mörk choklad, eller hälften mörk och ljus.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top