Mormors kola med nötter

Du behöver 2.5 dl matlagningsgrädde 15 % 50 g smör 3 dl strösocker 1.5 dl ljus sirap 0.5 dl kakao 1.5 msk vaniljsocker 50 g...


75 portioner

Du behöver

  • 2.5 dl matlagningsgrädde 15 %
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 0.5 dl kakao
  • 1.5 msk vaniljsocker
  • 50 g nötkärnor

Gör så här

1
Du behöver en kastrull som rymmer minst 3 liter gärna med måtten 20 cm i diameter och 10 cm hög. En träsked med flat spets att skrapa botten med när du rör om behövs också. Dessutom en egentillverkad form av aluminiumfolie, 15 x 25 cm.

2
Mät med strukna mått. Fel mått kan ge sockerkola som inte alls är god.

3
Blanda samtliga ingredienser, utom nötterna (de kan helt uteslutas), i grytan. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt att koka på hög värme utan omrörning ca 15 minuter, men allra högst 20 minuter. Smältan pöser upp rejält men kokar inte över. Smörj under tiden folielådan väl och hacka nötterna, om du vill ha dem i.

4
När smältan börjar sjunka och tjockna är det dags att röra omsorgsfullt i botten – men inte häftigt. Risk för sockerkola är det fortfarande. Nu är det dags att ta prov på fastheten. Häll en klick av smeten i en liten skål med iskallt vatten. Den kalla klicken ska ha en fast konsistens. Observera att det är kort tid mellan för lös och stenhård kola.

5
Blanda i de hackade nötterna.


Kommentar:
Klicka på länkarna för fler recept på härligt julgodis!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top