Du behöver
- 5.5 st äpplen gärna syrliga
- 1.5 msk kanel malen
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 4 dl strösocker
- 4 dl ströbröd
- 1 dl sötmandel finhackad
- 4 st bittermandel finhackade
- 2 msk vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0.5 dl grädde
- vaniljsås att servera till
Gör så här
1
Smöra och brödströ formen väl. Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem smått och blanda med kanelen i en skål. Smält smöret och låt det svalna.
2
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned fettet, och därefter de blandade torra ingredienserna. Vänd sist ned grädden och äppeltärningarna.
3
Slå smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min eller tills kakan känns klar när man prövar med en sticka. Kakan kan gärna serveras lite ljummen, men den är också god kall. Rikligt med vaniljsås till.
Räcker gott även om hela släkten kommer på besök. Grädda i en stor rund springform 1 3/4-2 liter. Kakan smular och kan inte skäras i tunna skivor.