Du behöver
- 2 msk smör
- 0.5 pkt saffran
- 800 g morötter
- 2 st gula lökar
- ingefära ca 20 g
- 1 l grönsaksbuljong
- 1 dl apelsinsaft färskpressad
- 1 tsk apelsinskal rivet
- 0.5 krm muskotnöt riven eller mald
- salt ev
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull och rör ner saffranet.
2
Skär morötter och lök i bitar och lägg dem i kastrullen tillsammans med ingefäran. Rör om och häll på buljongen. Koka tills morötterna är mjuka, cirka 15 minuter.
3
Tillsätt apelsinsaft och rivet skal. Passera eller mixa soppan till krämig konsistens. Späd med lite vatten om den är för tjock. Smaka av med en doft av muskot och salt.
4
Servera soppan i tallrikar med färska blad av örtkryddor, och toppa med crème fraiche eller vit ost. Ett grissiniliknande ostbröd är gott och vackert till.
Till servering färsk koriander eller basilikablad, crème fraiche eller hackad chèvreost och bröd.
I år firas 700-årsminnet av den heliga Birgittas födelse, en berest kvinna som, liksom vi i dag, tog intryck av Italiens mat. Vi lät Birgittaåret inspirera till ett modernt sätt att laga mat som kan ha tilltalat en medeltidsflicka.