Musselpasta med krämig vinsås

Du behöver 1 kg blåmusslor 3 dl vitt vin torrt 1 krm salt Sås: 1 st lök stor gul 2.5 st vitlöksklyftor 2.5 msk smör...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 3 dl vitt vin torrt
  • 1 krm salt

Sås:

1 st lök stor gul
2.5 st vitlöksklyftor
2.5 msk smör till stekning
1 dl crème fraîche
2 dl grädde
spad från musslorna¨
salt peppar

Till servering:

4 prt pasta gärna
tagliatelle eller pappardelle
1 msk smör
3 msk hackad persilja
chiliflakes
4 skiva surdegsbröd
olivolja
flingsalt

Gör så här

1
1 Borsta och skölj musslorna i kallt vatten. Släng bort trasiga

2
musslor och de som inte sluter sig när man knackar på dem.

3
Koka upp vin och salt i en stor gryta. Lägg i musslorna och koka under lock tills de öppnar sig, cirka 5-8 minuter. Skaka grytan 2–3 gånger under koktiden.

4
2 Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs lökhacket i smöret i en kastrull, cirka 3 minuter. Rör i crème fraîchen och sedan grädden, lite i taget. Sila ner vin- och musselspadet.

5
Smaka av med salt och peppar. Koka upp såsen under omrörning och sjud 3–5 minuter till simmig sås. Håll den varm.

6
3 Koka pastan enligt anvisning

7
på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag. Häll tillbaka pastan i kastrullen och blanda i musslorna (släng de musslor som inte öppnat sig) och smöret. Låt allt

8
bli genomvarmt. Lägg upp pastan och musslorna i varma serveringtallrikar. Fördela såsen över. Garnera med persilja och chilipeppar. Servera med rostat surdegsbröd toppat med olivolja och flingsalt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top