Du behöver
- 150 g gäddfilé, i mindre bitar
- 1 1/2 tsk salt
- 1 äggula
- 1 1/2 dl vispgrädde
- salt och vitpeppar
- Soppa:
- 1 msk smör
- 1 gul lök, hackad
- 1 tsk fänkål
- 1 tsk kummin
- 1 dl vitt vin
- 4 dl kycklingbuljong
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 50 g förvällda nässlor
- Garnering:
- 1 skiva kavring, grovt riven
- 1/2 msk smör
- 1 tsk stött kummin
- 40 g rökt kalvtunga
- 3 citronfiléer + 2 apelsinfiléer
Gör så här
1
Gädda: Mixa gäddfilén till färs i matberedare med salt och äggula. Tillsätt grädden i en jämn stråle till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Passera genom en sil. Fördela smeten i burkar eller sopptallrikar som täcks med plastfilm vid gräddning. Grädda i vattenbad i ugn i 120 grader cirka 25 minuter.
2
Soppa: Smält smöret i en kastrull, låt löken svettas utan att ta färg ihop med kummin och fänkål. Häll på vin och koka upp. Tillsätt buljong, grädde och mjölk. Koka i 10–15 minuter. Sila soppan över nässlorna och mixa. Smaka av med salt, peppar och en klick smör.
3
Garnering: Rosta kavringsmulorna i stekpanna med smör och kummin. Lägg att torka på kökspapper.
4
Skär kalvtunga, citron- och apelsinfiléer i tärningar och fördela ovanpå gäddfärsen i burkarna.
5
Vispa soppan skummig, häll den i burkarna och toppa med kavringsmulet när den serveras.