Nässelsoppa med bakad gädda rökt kalvtunga, citrus och kavring

Du behöver 150 g gäddfilé, i mindre bitar 1 1/2 tsk salt 1 äggula 1 1/2 dl vispgrädde salt och vitpeppar Soppa: 1 msk smör...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 150 g gäddfilé, i mindre bitar
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 äggula
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • Soppa:
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 tsk fänkål
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 50 g förvällda nässlor
  • Garnering:
  • 1 skiva kavring, grovt riven
  • 1/2 msk smör
  • 1 tsk stött kummin
  • 40 g rökt kalvtunga
  • 3 citronfiléer + 2 apelsinfiléer

Gör så här

1
Gädda: Mixa gäddfilén till färs i matberedare med salt och äggula. Tillsätt grädden i en jämn stråle till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Passera genom en sil. Fördela smeten i burkar eller sopptallrikar som täcks med plastfilm vid gräddning. Grädda i vattenbad i ugn i 120 grader cirka 25 minuter.

2
Soppa: Smält smöret i en kastrull, låt löken svettas utan att ta färg ihop med kummin och fänkål. Häll på vin och koka upp. Tillsätt buljong, grädde och mjölk. Koka i 10–15 minuter. Sila soppan över nässlorna och mixa. Smaka av med salt, peppar och en klick smör.

3
Garnering: Rosta kavringsmulorna i stekpanna med smör och kummin. Lägg att torka på kökspapper.

4
Skär kalvtunga, citron- och apelsinfiléer i tärningar och fördela ovanpå gäddfärsen i burkarna.

5
Vispa soppan skummig, häll den i burkarna och toppa med kavring­smulet när den serveras.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top