Stäng X
 













































































 
 
 

Annons:

 
Norsk fiskgratäng
Foto: Anna Huerta

Norsk fiskgratäng

 
Matlagningsvy

Recept från

 
 

Betyg (4)

Matskribent

 
 

Nyckelord

Ingredienser

4 portioner

  • 1 dl makaroner (ej snabbmakaroner)
  • ca 600 g färsk eller fryst fiskfilé t.ex. sej
  • 2 msk smör eller margarin
  • 4 dl mjölk och fiskbuljong
  • 4 1/2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krm muskotnöt
  • ströbröd
  • riven (Jarlsberg)ost

Gör så här

  • Koka makaronerna enligt anvisningar på förpackningen. Häll upp dem i ett durkslag, spola av med kallt vatten och låt rinna av.
  • Putsa de färska filéerna och halvtina de frysta. Dela dem i mindre bitar. Smält matfettet i en vid kastrull eller traktörpanna. Lägg i fiskbitarna och låt dem bli genomkokta på mycket svag värme. Häll av fiskspadet och tillsätt mjölk så att det blir 4 dl. Vispa ut mjölet i mjölkblandningen och låt koka upp under omrörning till en tjock sås.
  • Tillsätt äggulorna när såsen svalnat. Smaka av med salt och riven muskotnöt. Dela fiskköttet i mindre bitar och blanda försiktigt ner det i såsen tillsammans med makaronerna.
  • Vispa vitorna till hårt skum och blanda i dem. Häll smeten i en låg gratängform. Strö över ströbröd och riven ost. Grädda gratängen på nedersta falsen i 200 grader varm ugn cirka 20 minuter.
  • Att servera till: rivna morötter blandade med äppletärningar, gärna överdroppade med nypressad citron.
 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
 
 
 
 

Annons: