Olivtarte med rödlök

Du behöver 1 st rödlök 1 st vitlöksklyfta 0.5 dl olivolja 2 msk balsamvinäger 2 msk strösocker 1 st lagerblad 4 st timjan kvistar färsk,...

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 st rödlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 st lagerblad
  • 4 st timjan kvistar färsk, alt 1/4 tsk torkad
  • salt svartpeppar
  • 4 st sardellfiléer raka
  • 200 g smördeg
  • 10 st svarta oliver (gärna soltorkade)
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela röd-

2
löken mitt itu och skiva den, finhacka vitlöken och fräs detta i het panna med olivoljan utan att den tar färg. När löken har mjuknat tillsätt vinäger, socker, lagerblad och timjan.

3
Låt löken puttra ett tag på lägre värme, så att sockret

4
karamelliseras och vätskan i

5
löken steks ur. Total stektid för löken är cirka 25 minuter.

6
Smaka av med salt och peppar.

7
Dela sardellfiléerna i mind­re bitar.

8
Lägg smördegen på papprad plåt. Bred ut lökmassan på smördegen och lägg på oliver och sardellbitar, vik upp en liten kant av smördegen och pensla den med uppvispat ägg.

9
Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.


Kommentar:
Tips! Tarten räcker till 6 personer om den serveras som en
liten förrätt. Det passar också bra att skära den i mindre bitar och servera som drinktilltugg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top