Du behöver
- 1 st rödlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 0.5 dl olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk strösocker
- 1 st lagerblad
- 4 st timjan kvistar färsk, alt 1/4 tsk torkad
- salt svartpeppar
- 4 st sardellfiléer raka
- 200 g smördeg
- 10 st svarta oliver (gärna soltorkade)
- 1 st ägg till pensling
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela röd-
2
löken mitt itu och skiva den, finhacka vitlöken och fräs detta i het panna med olivoljan utan att den tar färg. När löken har mjuknat tillsätt vinäger, socker, lagerblad och timjan.
3
Låt löken puttra ett tag på lägre värme, så att sockret
4
karamelliseras och vätskan i
5
löken steks ur. Total stektid för löken är cirka 25 minuter.
6
Smaka av med salt och peppar.
7
Dela sardellfiléerna i mindre bitar.
8
Lägg smördegen på papprad plåt. Bred ut lökmassan på smördegen och lägg på oliver och sardellbitar, vik upp en liten kant av smördegen och pensla den med uppvispat ägg.
9
Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.
Tips! Tarten räcker till 6 personer om den serveras som en
liten förrätt. Det passar också bra att skära den i mindre bitar och servera som drinktilltugg.