Ost- och päronfylld galette

Du behöver 50 g smör rumsvarmt 1 st ägg 0.25 pkt jäst (ca 12 g) 0.5 dl vatten ljummet, ca 40 grader 0.5 krm salt...


4 portioner

Du behöver

  • 50 g smör rumsvarmt
  • 1 st ägg
  • 0.25 pkt jäst (ca 12 g)
  • 0.5 dl vatten ljummet, ca 40 grader
  • 0.5 krm salt
  • 0.5 tsk strösocker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk råsocker eller strösocker

Fyllning:

1 st päron stort moget
ost gärna gorgonzola
1 st ägg
2 krm svartpeppar
1 dl klippt gräslök

Gör så här

1
Galetten bakas i 2 formar, gärna med löstagbar botten, cirka 15 cm i diameter.

2
Rör ihop smör och ägg till en grynig massa. Vispa jäst och vatten. Blanda alla ingredienser utom råsockret och arbeta ihop en luftig liten deg. Låt den jäsa till dubbel storlek (cirka 30 minuter).

3
Skala och klyfta päronet tunt. Riv eller mosa osten. Dela ägget och vispa vitan till hårt skum. Blanda osten med peppar, gräslök och äggvita.

4
Dela degen. Kläm ut lite av degklickarna som en tunn platta på botten av två, eventuellt smorda, formar.

5
Strö över råsocker och förgrädda bottnarna, utan ytterligare jäsning, i 5-7 minuter i 225 graders ugnsvärme. Ta ut dem. Låt svalna om du använt en form utan löstagbar kant.

6
Klä formarnas kanter med resten av degen. Se till att det inte blir någon glipa mellan botten och sidorna. Lägg i päronklyftorna och bred ostmassan ovanpå. Pensla med äggulan.

7
Grädda formarna i 200 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Då ska osten vara såsig och “brödet” ha en läcker brun ton.

8
Galetterna går utmärkt


Kommentar:
Njut galetten bubblande het till en sallad, eller som små minitårtbitar före middagen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top