Päronfocaccia med blåmögelost och timjan

Du behöver 25 g jäst 3 1/2 dl ljummet vatten 3 msk olivolja 1 tsk salt ca 9 dl vetemjöl 200 g blåmögelost 2 mjuka...

Tillagningstid: 120 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 1/2 dl ljummet vatten
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • ca 9 dl vetemjöl
  • 200 g blåmögelost
  • 2 mjuka päron, t ex conference
  • 4 msk finhackad färsk timjan
  • olivolja till pensling
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

1
En vecka innan:

2
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda jästen med lite av det ljumma vattnet så att den löser sig. Blanda därefter ner resten av vattnet, olja, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt,

3
5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Den ska vara ganska lös, tillsätter du för mycket mjöl blir brödet lätt kompakt. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 50–60 minuter.

4
Smörj en långpanna med ytterst lite olivolja. Häll ut degen direkt på plåten, mjöla eller olja händerna och tryck ut degen till en cirka två centimeter tjock brödkaka. Smula sönder osten och tryck ner i bröd­degen tillsammans med tunt skivade päronklyftor. Strö hackad timjan över och tryck ner örterna lätt i degen. Avsluta med att pensla eller klappa ut lite olivolja på toppen och strö över flingsalt.

5
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills brödet fått en fin färg. Låt brödet kallna och frys sedan in.

6
Samma dag:

7
Låt brödet tina sakta, skär eller riv det i portionsbitar och lägg upp i brödkorgar. Täck över med rena bakdukar eller plastfolie tills det är dags för servering. Vill och hinner du är det väldigt gott att värma upp brödet lite strax före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top