Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 0,5 dl florsocker
- 2 msk vatten kallt
Fyllning
200 g sötmandel
4 st päron mogna
2 st ägg
1,5 dl socker
1 dl crème fraîche
1 tsk citronskal riven
150 g björnbär
Till servering
1 st vaniljstång alt 1 krm äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
Pajdeg
Gör så här
Blanda snabbt samman vetemjöl, smör och florsocker med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta pajdegen och lägg den i kylen att vila i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en springform som mäter cirka 24 cm i diameter. Grädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills det fått aningen färg.
Skålla och skala mandeln. Låt svalna och mixa mandeln fint. Skala och kärna ur päronen. Skär dem
i tunna klyftor och lägg ut i ett fint mönster i botten av pajen.
Vispa äggen med socker till en fluffig smet och tillsätt crème fraîche. Blanda i den mixade mandeln och det rivna citronskalet. Häll blandningen över päronen och garnera med björnbär. Grädda pajen mitt i ugnen tills smeten stannat och pajen fått fin färg i cirka 30–40 minuter. Låt svalna.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en bunke. Häll i grädden och tillsätt florsockret. Vispa grädden fluffig och servera till den avsvalnade pajen.
Saftiga päron får fint sällskap i den här drömgoda pajen med mandel och syrliga björnbär. Pajen går fint att göra klar i god tid.