Päronpaj med björnbär

Du behöver 3 dl vetemjöl 100 g smör 0,5 dl florsocker 2 msk vatten kallt Fyllning 200 g sötmandel 4 st päron mogna 2 st...

Tillagningstid: 60 minuter
0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 msk vatten kallt

Fyllning

200 g sötmandel
4 st päron mogna
2 st ägg
1,5 dl socker
1 dl crème fraîche
1 tsk citronskal riven
150 g björnbär

Till servering

1 st vaniljstång alt 1 krm äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker

Pajdeg

Gör så här

1

Blanda snabbt samman vetemjöl, smör och florsocker med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta pajdegen och lägg den i kylen att vila i 30 minuter. 

 

2

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en springform som mäter cirka 24 cm i diameter. Grädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills det fått aningen färg. 

 

3

Skålla och skala mandeln. Låt svalna och mixa mandeln fint. Skala och kärna ur päronen. Skär dem
i tunna klyftor och lägg ut i ett fint mönster i botten av pajen. 

 

4

Vispa äggen med socker till en fluffig smet och tillsätt crème fraîche. Blanda i den mixade mandeln och det rivna citronskalet. Häll blandningen över päronen och garnera med björnbär. Grädda pajen mitt i ugnen tills smeten stannat och pajen fått fin färg i cirka 30–40 minuter. Låt svalna.

 

 

 

5

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en bunke. Häll i grädden och tillsätt florsockret. Vispa grädden fluffig och servera till den avsvalnade pajen.


Kommentar:
Saftiga päron får fint sällskap i den här drömgoda pajen med mandel och syrliga björnbär. Pajen går fint att göra klar i god tid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top