Du behöver
- 2 msk jungfruolja extra
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st burk hela tomater (400 g) skalade
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- vitpeppar nymalen
- 1 msk oregano torkad
- 75 g pärltomater
- 2 st aubergine små
- 1 dl olivolja raffinerad (eller annan olja lämplig till fritering)
- 300 g penne
- 150 g getost färsk
- 50 g pecorinoost
- basilika till dekoration
Gör så här
1
Hetta upp oljan och fräs finhackad lök och vitlök. Tillsätt tomaterna med sitt spad. Mosa sönder dem lite med en gaffel. Krydda med salt, socker och peppar. Låt sjuda i cirka 30 minuter. Låt oregano och hela pärltomater koka med de sista 5 minuterna.
2
Skär auberginerna först i centimetertjocka skivor, sedan i strimlor eller tärningar. Hetta upp friteringsoljan i fritös eller stekpanna med hög kant. Kontrollera temperaturen genom att lägga i en liten bit vitt bröd. När brödet blir gyllenbrunt håller oljan rätt temperatur. Fritera lite aubergine i taget och ös med hjälp av hålslev upp på hushållspapper för att rinna av.
3
Koka upp 3 liter vatten. Salta och koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet och lägg pastan i en stor skål. Hacka getosten grovt och fördela den över pastan. Häll på tomatsåsen. Toppa med friterad aubergine och nyriven pecorino. Dekorera med några basilikablad.
4
5
Tips! Vill man ha auberginestrimlorna extra frasiga kan man vända skivorna i lite mjöl före friteringen.
Receptet ingår i Bo Hagströms bok “Viva la Pasta” (Ica Bokförlag)