Du behöver
- 4 portioner tagliatelle, gärna färsk
- vatten
- salt
- ca 300 g färsk karljohanssvamp (eller motsvarande mängd torkad)
- 50 g smör
- 2-3 msk finstrimlad slätbladig persilja
- ca 25 g parmesanost i bit
Gör så här
1
Koka upp pastavatten, men lägg inte i pastan förrän allt annat är helt klart för servering.
2
Ansa färsk svamp, ta bort träig fot och rörlagret. Skär svampen i tunna skivor och dela dem i lagom munsbitar. Torkad svamp bör blötläggas i ljummet vatten ett par timmar.
3
Särskilt svårflirtade exemplar kanske till och med behöver kokas en kvart i blötläggningsvattnet för att mjukna. Ersätt eller blanda eventuellt karljohanssvampen med champinjoner, kantareller, eller andra favoriter. Låt rinna av ordentligt.
4
Fräs svampen på medelvärme i smöret tills det börjar dofta ljuvligt i köket. Blanda hastigt i persiljan. Riv osten fint.
5
Koka pastan al dente – lagom mjuk – och låt den rinna av. Blanda i svamp och persilja, lägg på serveringsfat och strö ost över.
6
Ett medelfylligt rödvin är utmärkt till.
Den här mättande entrérätten har sitt ursprung i de skogiga bergstrakterna i italienska Bologna.