Du behöver
- 1 kruka basilika
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 dl nötter t ex hasselnötter, mandel, pinjenötter
- 3.5 msk olivolja
- 2 dl parmesanost färskriven
- salt
- 4 prt pasta ca 400 g
- penne eller rigatone
- 4 st potatis medelstora, skalade eller ekologiska vältvättade
- 1 pkt bacon (140 g)
- svartpeppar nymalen
Gör så här
1
Mixa basilika, skalade vitlöksklyftor och nötter i matberedare. Häll i oljan under maskinens gång. Häll peston i en skål. Vänd ner osten. Smaka av med salt.
2
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag. Skär potatisen i cirka 1 1/2 cm tjocka skivor och koka dem mjuka i lättsaltat kokande vatten, cirka 10 minuter.
3
Skär baconskivorna i breda strimlor och fräs dem knapriga i en torr stekpanna.
4
Blanda pasta, potatis och pesto. Toppa med de frästa baconstrimlorna. Peppra.
Välj gärna pasta med 10–12 minuters koktid, så att du kan koka både pasta och potatisskivor i samma kastrull.