Portvinskaka med valnötter

Du behöver 200 g smör eller margarin 2.5 dl brun farin 2 tsk bakpulver 2 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 3 st ägg 1 dl...


20 portioner

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 2.5 dl brun farin
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 st ägg
  • 1 dl portvin sött
  • 100 g valnötskärnor grovhackade

Gör så här

1
Smörj och bröa en 1 1/2-liters kransform.

2
Rör matfettet mjukt och poröst. Tillsätt farinet efter några minuter och rör tills allt är poröst. Blanda bakpulver, potatismjöl och vetemjöl. Ta undan en matsked av mjölblandningen och rör ner största mängden i smeten. Tillsätt därefter ett ägg i taget och rör smeten slät mellan varje ägg. Vänd slutligen ner portvin samt nötter som blandats med den lilla mjölmängden.

3
Häll smeten i formen och grädda på nedre falsen i 150 grader 60-70 minuter. Prova med en sticka som ska komma torr ur den färdiga kakan. Låt kakan stå i formen 15 minuter innan den stjälps upp på galler. Kan förvaras en månad väl inslagen i folie i kylskåp.


Kommentar:
Receptet ingick i ett reportage om portvin i Icakuriren 4/99.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top