Pot au feu på rotfrukter med pepparrot

Du behöver 500 g fast potatis 500 g rotselleri 300 g morötter 300 g palsternacka 1 st lök stor gul 2 msk olivolja 1 tsk...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g fast potatis
  • 500 g rotselleri
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 1 st lök stor gul
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 st lagerblad
  • 8 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 st broccoli i buketter och bitar
  • 0.5 dl äppelcidervinäger
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • rosmarin kvistar av färsk

Pepparrotskräm

2 dl crème fraîche
0.5 dl majonnäs
3 msk pepparrot färskriven
1 msk dijonsenap ljus
salt

Gör så här

1
Skala och tärna rotfrukter och lök. Fräs dem i ett par minuter i en stor gryta med olivolja och kryddor utan att de tar färg.

2
Häll på vatten, smula i buljongtärningar. Koka 12 minuter så att rotfrukterna är nästan mjuka, tillsätt broccoli och koka i ytterligare 3–4 minuter.

3
Smaksätt med äppelcidervinäger, salt och peppar, späd med lite vatten vid behov.

4
Garnera med några kvistar rosmarin om du vill.

5
Medan grytan kokar så blandas ingredienserna till pepparrots­krämen ihop.


Kommentar:
Vegetarisk variant av den franska husmanskosträtten pot au feu som betyder gryta på elden. Pepparrotskrämen klickas på av var och en vid bordet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top