Pulled lammlägg i chokladsås

Du behöver 4 st lammläggar på max 300 g vardera 1 msk chiliflagor 2 tsk rosépeppar 1 dl kakao 2 tsk malen ingefära 1.5 tsk...

Tillagningstid: 210 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st lammläggar på max 300 g vardera
  • 1 msk chiliflagor
  • 2 tsk rosépeppar
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1.5 tsk salt
  • smör till bryning
  • 1.5 st lökar
  • 2.5 st morötter
  • 1.5 st palsternackor
  • äpplen (svenska)
  • 0.5 dl sirap
  • 3 st timjankvistar
  • 2 st lagerblad
  • 5 dl rödvin syrligt
  • 1.5 msk svartvinbärsgelé
  • 1.5 tsk kinesisk soja
  • 1 dl kallt vatten
  • 3 msk majsenaredning per 4 dl sky

Gör så här

1
Torka köttet med kökspapper runtom.

2
Stöt eller mixa chili och rosé­peppar, blanda med kakao, ingefära och salt. Gnid köttet med kryddblandningen, klappa in den på alla ytor. Smörbryn köttbitarna runtom i stekpanna på näst högsta värme. Lägg över köttet i rymlig, tjockbottnad gryta.

3
Skala lök och rotsaker och dela i grova bitar, klyfta äpplena. Spar hälften av frukt och rötter i kylen. Bryn även lök, rotbitar och äppelklyftor lätt, lägg över i grytan. Ringla sirap över, tillsätt timjan, lagerblad och vin och lägg på lock. Koka upp och sänk sen värmen. Låt småputtra under lock på ganska låg värme 3 timmar.

4
Sås Ljumma grytan, lyft ur lammläggen, sila och mät skyn. Hetta upp den i diskad gryta, smaka av med gelé och soja. Skaka vatten och majsena­redning slätt i burk med skruvlock, rör ner i sjudande sky. Koka upp under omrörning.

5
Låt de sparade rotsakerna och klyftorna småsjuda på knapp medelvärme 10 minuter i såsen medan köttet blir varmt ovanpå, under lock.


Kommentar:
30 minuter + 3 timmars koktid

Tips på tillbehör! Rejäla köttportioner mättar utan potatis, men en sallad av kokta gröna och vita bönor med paprika- och schalottenvinägrett smakar gott till.

Tips! Om du lagar en dag i förväg får grytan svalna och stå i kyl över natten. Då kan, om du vill, fettlagret på ytan tas bort innan du värmer allt och lagar såsen.
Lammbog kan också användas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top