Du behöver
- 4 st lammläggar på max 300 g vardera
- 1 msk chiliflagor
- 2 tsk rosépeppar
- 1 dl kakao
- 2 tsk malen ingefära
- 1.5 tsk salt
- smör till bryning
- 1.5 st lökar
- 2.5 st morötter
- 1.5 st palsternackor
- äpplen (svenska)
- 0.5 dl sirap
- 3 st timjankvistar
- 2 st lagerblad
- 5 dl rödvin syrligt
- 1.5 msk svartvinbärsgelé
- 1.5 tsk kinesisk soja
- 1 dl kallt vatten
- 3 msk majsenaredning per 4 dl sky
Gör så här
1
Torka köttet med kökspapper runtom.
2
Stöt eller mixa chili och rosépeppar, blanda med kakao, ingefära och salt. Gnid köttet med kryddblandningen, klappa in den på alla ytor. Smörbryn köttbitarna runtom i stekpanna på näst högsta värme. Lägg över köttet i rymlig, tjockbottnad gryta.
3
Skala lök och rotsaker och dela i grova bitar, klyfta äpplena. Spar hälften av frukt och rötter i kylen. Bryn även lök, rotbitar och äppelklyftor lätt, lägg över i grytan. Ringla sirap över, tillsätt timjan, lagerblad och vin och lägg på lock. Koka upp och sänk sen värmen. Låt småputtra under lock på ganska låg värme 3 timmar.
4
Sås Ljumma grytan, lyft ur lammläggen, sila och mät skyn. Hetta upp den i diskad gryta, smaka av med gelé och soja. Skaka vatten och majsenaredning slätt i burk med skruvlock, rör ner i sjudande sky. Koka upp under omrörning.
5
Låt de sparade rotsakerna och klyftorna småsjuda på knapp medelvärme 10 minuter i såsen medan köttet blir varmt ovanpå, under lock.
30 minuter + 3 timmars koktid
Tips på tillbehör! Rejäla köttportioner mättar utan potatis, men en sallad av kokta gröna och vita bönor med paprika- och schalottenvinägrett smakar gott till.
Tips! Om du lagar en dag i förväg får grytan svalna och stå i kyl över natten. Då kan, om du vill, fettlagret på ytan tas bort innan du värmer allt och lagar såsen.
Lammbog kan också användas.