Råmarinerad lax med senapsgrädde

Du behöver 300 g lax, mittbiten 2 msk flädersaft ? citron, saft och rivet skal (det yttersta gula) salt nymald svartpeppar Senapsgrädde 1 msk grovkornig...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 300 g lax, mittbiten
  • 2 msk flädersaft
  • ? citron, saft och rivet skal
  • (det yttersta gula)
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Senapsgrädde
  • 1 msk grovkornig senap
  • + 1 tsk till garnering
  • 1 1/2 dl grädde, vispad
  • 1 msk dill, hackad
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Till servering
  • 1 rödbeta
  • 1 gulbeta
  • 1/2 vitt bröd (t ex lantbröd eller formfranska)
  • 2 msk smör till stekning

Gör så här

1
Skär bort skinnet från laxen och skär den i tunna skivor.

2
Blanda försiktigt skivorna med flädersaft, citronsaft och citronskal, salt och nymald svartpeppar, ställ kallt.

3
Rör samman ingredienserna till senapsgrädden och smaka av med salt och nymald svartpeppar (häll gärna upp krämen i spritspåse). Skiva de råa betorna tunt på mandolin eller för hand.

4
Skär ut avlånga kubformer av brödet och smörstek tills de är gyllene.

5
Lägg betorna omlott i mitten på en tallrik och lägg brödet ovanpå. Toppa med några skivor lax och klicka på senapsgrädde. Garnera med senap och dill.


Kommentar:
Recept från mästerkocken Louise Johansson. Tips! Har du tid kan du stoppa in laxen i frysen cirka 30–45 minuter innan den ska skäras, på så vis är det lättare att få tunna skivor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top