Du behöver
- 300 g lax, mittbiten
- 2 msk flädersaft
- ? citron, saft och rivet skal
- (det yttersta gula)
- salt
- nymald svartpeppar
- Senapsgrädde
- 1 msk grovkornig senap
- + 1 tsk till garnering
- 1 1/2 dl grädde, vispad
- 1 msk dill, hackad
- salt
- nymald svartpeppar
- Till servering
- 1 rödbeta
- 1 gulbeta
- 1/2 vitt bröd (t ex lantbröd eller formfranska)
- 2 msk smör till stekning
Gör så här
1
Skär bort skinnet från laxen och skär den i tunna skivor.
2
Blanda försiktigt skivorna med flädersaft, citronsaft och citronskal, salt och nymald svartpeppar, ställ kallt.
3
Rör samman ingredienserna till senapsgrädden och smaka av med salt och nymald svartpeppar (häll gärna upp krämen i spritspåse). Skiva de råa betorna tunt på mandolin eller för hand.
4
Skär ut avlånga kubformer av brödet och smörstek tills de är gyllene.
5
Lägg betorna omlott i mitten på en tallrik och lägg brödet ovanpå. Toppa med några skivor lax och klicka på senapsgrädde. Garnera med senap och dill.
Recept från mästerkocken Louise Johansson. Tips! Har du tid kan du stoppa in laxen i frysen cirka 30–45 minuter innan den ska skäras, på så vis är det lättare att få tunna skivor.