Du behöver
- 1 st ingefära tumme
- 2 st röda chilifrukter
- 500 g räkor väl rensade
- 1 kruka koriander
- 2 st salladslökar
- ägg + 2 ägg
- ströbröd + 1 dl
- 1 dl vetemjöl
- solrosolja eller smör till stekning
- 800 g potatis kall kokt
- 1 st citron
- 150 g smör rumsvarmt
- 1 st gurka
- 1 msk strösocker
Gör så här
1
Mixa skalad ingefära och 1 1/2 skivad chili fint med drygt hälften av räkorna, samt korianderstjälkar, grovskivat vitt från salladslöken, två av äggen och en deciliter av ströbrödet i matberedare med knivarna monterade. Finhacka resten av räkorna med korianderblad och det gröna på löken för hand. Finskiva resterande halva chilin och vänd ner den och det handhackade i smeten. Smeten blir lös som till wallenbergare. Forma försiktigt 8–12 biffar och kyl dem en halvtimme.
2
Citronsmör: Raspa skal av citronen med zestjärn eller rivjärn. Handrör smöret med pressad saft av 1/2 citron och skalet.
3
Citrongurka: Tvätta gurkan, osthyvla den och lägg den i press en stund med socker och saft av 1/2 citron.
4
Vispa upp de två återstående äggen i djup tallrik. Häll vetemjöl på en flat tallrik, resterande ströbröd på en annan. Vänd biffarna först i mjöl, sedan försiktigt i ägg och sist i ströbröd.
5
Stek biffarna gyllene i fett på medelvärme, 3–4 minuter på varje sida. Salta och peppra ytan under stekningen.
6
Stek halverade potatisar i smör parallellt, i annan panna. Salta och peppra.