Räkfiskbullar med dillstuvad potatis

Du behöver 1 kg fast potatis 1–2 broccolistånd 75 g smör 2–3 salladslökar 5 msk (ca 50 g) vetemjöl 1 liter mjölk salt, kajennpeppar stor...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg fast potatis
  • 1–2 broccolistånd
  • 75 g smör
  • 2–3 salladslökar
  • 5 msk (ca 50 g) vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • salt, kajennpeppar
  • stor knippa dill
  • 1 liter fiskbuljong (av fond)
  • 400 g tinad torskfilé
  • 1 1/4 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 2–3 duttar kajennpeppar
  • 1 ägg
  • 1/2 dl (ca 30 g) vetemjöl
  • 1 msk matgrädde eller mjölk
  • 100 g skalade räkor
  • (extra räkor)

Gör så här

1
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten, låt lång-skurna broccoliknippen ångkoka ovanpå potatisen 4-6 minuter.

2
Smält smör i stor släpplättkastrull, skiva ner ansad salladslök. Låt småfräsa på medelvärme 5 minuter. Rör i mjöl, späd med mjölk och koka upp under omrörning.

3
Sjud 5 minuter på svag värme, smaka av med 3/4 tesked salt samt lite kajennpeppar.

4
Skiva potatisen och vänd ner den, blanda i klippt dill före servering.

5
Koka upp fiskbuljong i vid kastrull.

6
Lägg grovbitad fisk, salt, peppar och ägg i matberedaren, strö på mjölet och mixa. Häll i grädden under gång och kör till jämn färs.

7
Grovhacka räkorna och vänd ner dem i färsen. Forma avlånga bullar med hjälp av två matskedar, klicka ner i sjudande buljong.

8
Låt småsjuda under lock 10 minuter, vänd bullarna efter halva tiden. Ta upp med hålslev.

9
Strö gärna lite extra räkor på bullarna.


Kommentar:
Tips Vill du ha fiskbullar utan räkor kan fiskfilémängden ökas till 500 gram i stället. Torsken kan bytas mot sej eller kolja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top