Du behöver
- 1 kg fast potatis
- 1–2 broccolistånd
- 75 g smör
- 2–3 salladslökar
- 5 msk (ca 50 g) vetemjöl
- 1 liter mjölk
- salt, kajennpeppar
- stor knippa dill
- 1 liter fiskbuljong (av fond)
- 400 g tinad torskfilé
- 1 1/4 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- 2–3 duttar kajennpeppar
- 1 ägg
- 1/2 dl (ca 30 g) vetemjöl
- 1 msk matgrädde eller mjölk
- 100 g skalade räkor
- (extra räkor)
Gör så här
1
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten, låt lång-skurna broccoliknippen ångkoka ovanpå potatisen 4-6 minuter.
2
Smält smör i stor släpplättkastrull, skiva ner ansad salladslök. Låt småfräsa på medelvärme 5 minuter. Rör i mjöl, späd med mjölk och koka upp under omrörning.
3
Sjud 5 minuter på svag värme, smaka av med 3/4 tesked salt samt lite kajennpeppar.
4
Skiva potatisen och vänd ner den, blanda i klippt dill före servering.
5
Koka upp fiskbuljong i vid kastrull.
6
Lägg grovbitad fisk, salt, peppar och ägg i matberedaren, strö på mjölet och mixa. Häll i grädden under gång och kör till jämn färs.
7
Grovhacka räkorna och vänd ner dem i färsen. Forma avlånga bullar med hjälp av två matskedar, klicka ner i sjudande buljong.
8
Låt småsjuda under lock 10 minuter, vänd bullarna efter halva tiden. Ta upp med hålslev.
9
Strö gärna lite extra räkor på bullarna.
Tips Vill du ha fiskbullar utan räkor kan fiskfilémängden ökas till 500 gram i stället. Torsken kan bytas mot sej eller kolja.