Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st röd paprika
- 1 st kokta rödbetor (ca 500 g)
- 2 st potatis medelstora
- 3 msk majsolja
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1.25 l vatten kokhett
- salt peppar
- 1.5 dl smetana
- 1 msk citronsaft färskpressad
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- färsk timjan till garnering
- 1 st baguette liten
Gör så här
1
1 Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär rödbetorna i små bitar. Skala och skär potatisen i små bitar.
2
2 Fräs löken och paprikan i oljan i en kastrull, cirka 3 min-uter. Tillsätt rödbetor. Smula ner buljongtärningarna, fräs under omrörning cirka 1 min-ut. Tillsätt hälften av vattnet, lägg i potatisen, koka upp och sjud soppan under lock cirka 15 minuter.
3
3 Ta kastrullen av värmen, mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
4
4 Blanda smetana, citronsaft och vitlök.
5
5 Fördela soppan i serveringsskålar, ringla över smetana och garnera med timjan. Peppra. Servera med baguette.
Vi har använt förkokta betor, som finns att köpa vakuumpackade i livsmedelsbutiken.