Rabarbergalette med smetana

Du behöver 3 dl vetemjöl + 2 msk till utbakning 1 msk strösocker 150 g smör kylskåpskallt 1 st ägg kylskåpskallt 1 l rabarber skuren,...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl + 2 msk till utbakning
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör kylskåpskallt
  • 1 st ägg kylskåpskallt
  • 1 l rabarber skuren, (ca 500 g)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 st vatten till pensling
  • 2.5 msk strösocker
  • myntablad
  • 1.5 dl smetana
  • 2 msk flytande honung

Gör så här

1
Mät upp mjöl, socker och smör i matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa.

2
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl cirka 20 minuter.

3
Sätt ugnen på 225 grader.

4
Dra av skalet på grövre rabarberstjälkar. Skär rabarbern i stavar, skivor eller bitar och blanda med potatismjölet och strösockret.

5
Kavla ut degen på mjölat bakbord, till en cirka 2 mm tjock rundel, cirka 32 centimeter i diameter.

6
Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga rundeln med en gaffel.

7
Lägg på rabarbern, spara en cirka 5 cm bred kant runtom. Vik upp kanten och pensla den med gulan ihopvispad med vattnet.

8
Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills degen fått fin färg, cirka 25 minuter. Garnera med sockret och myntablad. Servera med smetana blandad med honung.


Kommentar:
Servera den vackra pajen med krämig smetana blandad med honung.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top