Du behöver
- 3 dl vetemjöl + 2 msk till utbakning
- 1 msk strösocker
- 150 g smör kylskåpskallt
- 1 st ägg kylskåpskallt
- 1 l rabarber skuren, (ca 500 g)
- 1 msk potatismjöl
- 1 dl strösocker
- 1 st vatten till pensling
- 2.5 msk strösocker
- myntablad
- 1.5 dl smetana
- 2 msk flytande honung
Gör så här
1
Mät upp mjöl, socker och smör i matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa.
2
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl cirka 20 minuter.
3
Sätt ugnen på 225 grader.
4
Dra av skalet på grövre rabarberstjälkar. Skär rabarbern i stavar, skivor eller bitar och blanda med potatismjölet och strösockret.
5
Kavla ut degen på mjölat bakbord, till en cirka 2 mm tjock rundel, cirka 32 centimeter i diameter.
6
Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga rundeln med en gaffel.
7
Lägg på rabarbern, spara en cirka 5 cm bred kant runtom. Vik upp kanten och pensla den med gulan ihopvispad med vattnet.
8
Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills degen fått fin färg, cirka 25 minuter. Garnera med sockret och myntablad. Servera med smetana blandad med honung.
Servera den vackra pajen med krämig smetana blandad med honung.