Rabarberpaj med citron och mandel

Du behöver 3.5 dl vetemjöl 150 g smör 1 st citron rivet skal av 4 msk råströsocker Fyllning: 4 msk potatismjöl 400 g rabarber 1...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 st citron rivet skal av
  • 4 msk råströsocker

Fyllning:

4 msk potatismjöl
400 g rabarber
1 dl strösocker
4 msk flagad mandel

Gör så här

1
Mixa eller hacka samman mjöl, smör och citronskal till smidig deg. Dela i fem lika bitar.

2
Tryck ut fyra av dem i portionsformar (cirka 10 cm diameter) med lös botten. Pricka degbotten och ställ i frysen någon timme.

3
Grädda de frysta pajskalen 15 minuter i 225 grader mitt i ugnen.

4
Sprinkla var och en med 1 msk socker precis när de kommer ur ugnen.

5
Bottna formarna med var sin matsked potatismjöl när de svalnat.

6
Skölj och skiva rabarbern till 2–3 cm långa bitar, varva med socker och mandel. Kavla resterande deg till A4-stor degplatta mellan plastfoliebitar, skär eller sporra 2 centimeter breda degremsor att lägga i kors över fyllningen. (Det momentet kan man strunta i, om man vill.)

7
Grädda pajerna på hålplåt eller galler mitt i 225 grader cirka 25 minuter. Lägg alfolie över om färgen börjar bli för stark. Servera pajerna lätt avsvalnade.

8
Tips! Har du ont om tid: Hoppa över frysningen, stötta pajskalens sidor med vikt alfolie under gräddningen i stället.

9
Man kan givetvis utesluta mandeln.


Kommentar:
Tid: 40 minuter + ev 1 timme i frys.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top