Rosmarinstekt gös med jordärtskockor

Du behöver 2 gösar à 1 kg (urtagna och fjällade, gärna redan i fiskaffären) salt och peppar 4–5 kvistar rosmarin 2 fasta syrliga äpplen 2...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 gösar à 1 kg (urtagna och fjällade, gärna redan i fiskaffären)
  • salt och peppar
  • 4–5 kvistar rosmarin
  • 2 fasta syrliga äpplen
  • 2 små rödlökar
  • olivolja
  • Jordärtskockor
  • 800 g jordärtskockor
  • 2–3 msk olivolja
  • vinterkyndel eller timjan
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 citron, saft och rivet skal (det yttersta gula)
  • havssalt och svartpeppar
  • Morotssallad
  • 2–3 morötter, skalade
  • 5 cm av det ljusgröna på purjo­löken
  • 1–2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1
Torka fisken. Skär tre sneda snitt genom skinnet på fiskens båda sidor. Salta och peppra inuti och utanpå. Lägg fisken på ett galler i en långpanna och tryck ner en liten rosmarinkvist och en tunt skuren apelsinklyfta (med skalet kvar) i varje snitt.

2
Fyll buken med skivor av äpplen och rödlök. Ringla olivolja över.

3
Ugnsstek i 200 grader, 25–30 minuter beroende på storlek. När det börjar dofta fisk kan man vänta någon minut, sedan brukar det vara färdigt.

4
Servera exempelvis med sallad, getoströra och rostat surdegsbröd.

5
Detta fungerar också för andra hela fiskar som röding, forell, sill, makrill och sik. Fyllningen kan varieras: Fänkål och äpple, blekselleri och citron, timjan och oliver. Byt ibland ut olivoljan mot rapsolja eller smör.

6

7
Jordärtskockor

8
Skala knölarna och lägg dem i vatten med citron eller salt för att de inte ska mörkna.

9
Skär dem i bitar och stek dem långsamt nätt och jämnt mjuka i olivoljan tillsammans med vinterkyndel och hela vitlöksklyftor tills de får färg. Pressa över generöst med citronsaft och krydda med citronskal, salt och peppar.

10
Morotssallad Strimla morötterna på längden med en potatisskalare, strimla purjon. Vänd ihop med vinäger, citron, olivolja, salt och svartpeppar.

11
Tips! Vill man ha en sås till fisken tipsar Mats-Eric och Anna Karin om att man kan röra ihop ett par deciliter turkisk yoghurt med 100 gram färsk getost, till exempel chavroux, det rivna citronskalet från en halv citron, ett par teskedar olivolja, salt och peppar.


Kommentar:
Recept från Mats-Eric Nilssons bok ”Smakernas återkomst”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top