Rostad paprikasoppa med brödkrutonger

En mättande och mustig paprikasoppa. Toppa med basilika och servera med köpta eller hemgjorda brödkrutonger.

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner

Du behöver

  • 2 bananschalottenlökar eller 2 gula lökar
  • 2 stora röda paprikor
  • 1 gul paprika
  • 2 plommontomater
  • 4 matskedar olivolja
  • 1 tesked flingsalt
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 deciliter grädde
  • 1 smulad hönsbuljongtärning
  • Vatten
  • Garnering
  • 2 matskedar strimlad basilika
  • 2 teskedar jungfruolja
  • Nymalen svartpeppar
  • Brödkrutonger
  • 4 skivor bröd (gärna gårdagens)
  • 1–2 msk olivolja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Skala och skär löken i 4–6 klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Dela tomaterna.

3

Lägg lök, paprika och tomater på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan. Salta. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.

4

Blanda krossade tomater, grädde och smulad buljongtärning i en kastrull, koka upp under omrörning.

5

Blanda i den rostade paprikan med löken och tomaterna. Koka upp soppan under omrörning och sjud i 20 minuter.

6

Mixa soppan med stavmixer och späd med vatten till önskad konsistens. Ge soppan ett uppkok och koka i ca 3 minuter. Smaka av.

7

Fördela soppan i skålar, toppa med strimlad basilika, droppa över jungfruolja. Krydda med nymalen svartpeppar.

Brödkrutonger
8

Sätt ugnen på 225 grader.

9

Lägg skivat bröd på en plåt med bakplåts papper. Ringla över 1–2 matskedar olivolja och rosta i ugnen i ca 5 minuter.

10

Servera brödkrutongerna till soppan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top