Rostade morötter och gulbetor med lardo

Du behöver 8 skiva lardo strimlade 8 st gulbetor små 6 st morötter (plus 8 späda om du hittar) 0.5 dl grisflott eller neutral matolja...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 8 skiva lardo strimlade
  • 8 st gulbetor små
  • 6 st morötter (plus 8 späda om du hittar)
  • 0.5 dl grisflott eller neutral matolja
  • 1.5 st lagerblad
  • 2 msk smör
  • timjan blad av färsk

Gör så här

1
Ta ut lardon i rumstemperatur så den börjar svettas lite.

2
Koka upp saltat vatten med lite socker i.

3
Koka betorna mjuka i 10-15 minuter, skala under kallt vatten.

4
Koka och skala 3 av morötterna på samma sätt (även de späda fast bara i 3 minuter). Skär de stora i bitar.

5
Skrubba de resterande morötterna, lägg dem i en ugnsform och skaka i flottet (eller oljan). Salta och sätt in i ugnen på 300 grader. Ta ut efter ca 15 minuter när de är mörka och mjuka. Skär i bitar. Hit kan förberedas.

6
Servering Värm morötterna och gulbetorna på hög värme med lagerbladen, lardon några droppar vatten och smöret. Sväng runt och smaka av med salt och peppar. Arrangera på tallrik, garnera med timjan och njut.


Kommentar:
Recept från restaurangen PM & vänner.

På PM & Vänner använder man eget torkat grisfett, men lardo går att få tag i de flesta charkdiskar och är en bra ersättare. Men om man vill kan man istället ta några skivor vanligt rimmat sidfläsk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top